Žvýkačky: Běžné vs. bez cukru

Obrázek lékařky v bílém plášti s balíčkem žvýkaček v jedné ruce a gestem vztyčeného palce v druhé ruce, stojící před oranžovohnědým pozadím | Pro článek: Žvýkačky: Běžné vs. bez cukru | Pro webové stránky: healthychewinggum.com | Zdroj: Shutterstock

Jaký je rozdíl mezi běžnými a žvýkačkami a žvýkačkami bez cukru?

Víte, jaké jsou různé typy žvýkačky: běžné vs. bez cukru? Většinou kupujeme běžnou žvýkačku, aniž bychom věděli, co obsahuje, a zda jsou na trhu pro nás k dispozici lepší možnosti. V tomto článku se dozvíme rozdíl mezi běžnou žvýkačkou a žvýkačkou bez cukru. Pokud si přečtete tento článek, budete schopni se od této doby rozhodnout, zda si objednáte žvýkačky z online obchodu nebo budete dál chodit pro nákup žvýkaček do svého místního obchodu. Odteď budete vidět žvýkačky trochu jinak, než předtím. Budete schopni učinit informované rozhodnutí! Tak pojďme na to!

Z čeho se vyrábí žvýkačky? | Co je běžná žvýkačka? | Co je žvýkačka bez cukru? | Co je xylitol? | Žvýkačky bez aspartamu | Závěr | Zdroje článku |

Z čeho jsou žvýkačky vyrobeny?

Předtím než se dostaneme k rozdílům mezi běžně dostupnými žvýkačkami a žvýkačkami bez cukru, pojďme nejprve zjistit, z jakých obecných ingrediencí jsou vyrobeny. Všechny žvýkačky mají následující základní ingredience [1]:

  1. Žvýkací hmota: Tato složka dává žvýkačce její žvýkací kvalitu. Jedná se o nestravitelnou, pryžovitou základnu.
  2. Pryskyřice: Pryskyřice je materiál, který žvýkačce dodává pevnost a drží ji pohromadě.
  3. Výplně: Pro vytvoření pěkné a lákavé textury žvýkačky se používají výplně jako ingredience. Mezi používané výplně může patřit vápenatý uhličitan nebo hořčíkový silikát (talc).
  4. Konzervanty: Pro každý balený potravinový produkt jsou konzervanty nezbytné. To platí i pro žvýkačky. Nejpopulárnějším konzervantem, který se používá ve žvýkačkách, je organická sloučenina nazývaná butylhydroxytoluen (BHT).
  5. Měkčidla: Měkčidla se používají při výrobě žvýkačky, aby udržela žvýkačku vlhkou a měkkou, což nakonec zabrání ztuhnutí žvýkačky. Nejčastěji používanými měkčidly ve žvýkačkách jsou vosky jako parafín nebo rostlinné oleje.
  6. Aromatické látky: K vytvoření žádoucího, lákavého aroma žvýkačky se používají různé umělé aromatické látky.
  7. Sladidla: Tato složka dělí žvýkačku na dva různé typy: běžnou žvýkačku a žvýkačku bez cukru. V běžných žvýkačkách se používají různé typy sladidel. Nejčastěji používanými sladidly jsou třtinový cukr, řepný cukr a kukuřičný sirup. Pro bezcukrová sladidla se používají hromadná polyolová sladidla a intenzivní sladidla.

Jak bylo zmíněno dříve, žvýkačky jsou kategorizovány do dvou typů: běžné versus žvýkačky bez cukru. Tato kategorie závisí na tom, zda jsou ve své kompozici používány přírodn í cukry nebo umělá sladidla. Podívejme se podrobněji na oba typy žvýkaček.

Typ žvýkačky: Běžné vs. bez cukru

Žvýkačky existují ve dvou typech: jedná se o běžné žvýkačky a žvýkačky bez cukru.

Co je běžná žvýkačka?

Běžná žvýkačka je klasická sladká žvýkačka, která obsahuje cukr jako jednu z jejích hlavních složek. Obsahuje žvýkací základnu, cukr nebo sladidla, aromatické látky a někdy také další přísady jako měkčidla, barviva a konzervanty. Sacharóza je široce používaným sladidlem v běžné žvýkačce spolu s třtinovým cukrem, řepným cukrem a kukuřičným sirupem. Tyto složky cukru v běžné žvýkačce poskytují sladkost a přispívají k jejímu obsahu kalorií. Toto je typ žvýkačky, který obvykle žvýkáme: žvýkačka s sladkou chutí, kterou používáme jako svačinu.

Co je žvýkačka bez cukru?

Žvýkačka bez cukru je typ žvýkačky, který neobsahuje cukr jako sladidlo. Místo toho žvýkačka bez cukru obsahuje různá umělá sladidla. Žvýkačka bez cukru má méně než 0,5 gramu cukru na porci a používá alternativní sladidla [2]. Nejčastěji uváděnými sladidly na štítcích žvýkaček jsou

  1. Aspartam
  2. Xylitol
  3. Neotame
  4. Sacharin
  5. Sukralóza
  6. Sorbitol
  7. Maltitol

Podle studie King’s College London z roku 2019 [3] pravidelné žvýkání žvýkačky bez cukru snižuje kazivost o přibližně 28 % ve srovnání s nežvýkajícími uživateli žvýkačky. Tento účinek je větší při použití fluoridové zubní pasty.

Z výše uvedených sladidel jsou nejčastěji studovaná xylitol a aspartam, a to z mnoha důvodů. Ponořme se hlouběji do světa těchto dvou sladidel.

Co je xylitol?

Xylitol je nízkokalorický přírodní cukr (polyol), často používaný jako alternativa různým bezcukrovým a nízkocukrovým výrobkům, včetně žvýkačky. Přirozeně se vyskytuje v malých množstvích v různých vláknitých ovocích a zelenině, stromech, kukuřičných klíčcích a dokonce i v lidském těle [4]. Skutečnost, že sladkost xylitolu je srovnatelná se stolním cukrem, ale s menším množstvím kalorií, z něj činí dobrou náhradu přírodním cukrům.

Xylitol ve žvýkačce: Zdravé sladidlo

Většina výzkumu na xylitolu se zaměřuje především na jeho schopnost bojovat proti zubním problémům, zejména plaku. Xylitol potlačuje růst bakterií spojených s zubním kazem a pomáhá při prevenci vzniku plaku. Přehledový článek z roku 2020 uvádí, že xylitol by mohl být zejména účinný při boji proti bakteriálním kmenům Streptococcus sangui a Streptococcus mutans [5].

Kromě toho výzkumníci nalezli důkazy, že xylitol může snížit citlivost zubů a pomoci demineralizovat zuby, čímž odvrátí bakteriální poškození. Tato schopnost xylitolu může dokonce pomoci snížit riziko vzniku kazů v budoucnu. Navíc díky protizánětlivým vlastnostem xylitolu se předpokládá, že bojuje proti bolestivému stavu kůže nazývanému úhlový cheilitida, který postihuje rohy rtů a úst.

Takže pokud máte v ústech tvrdohlavý plak, vyberte si žvýkačku bez cukru s obsahem xylitolu bez váhání. Ale upozorňujeme na to, že žvýkačka by měla obsahovat pouze xylitol nebo nějaké jiné přírodní sladidlo bez dalších kombinací s jinými umělými sladidly (častý výskyt je trochu xylitolu, aby to lidi nalákalo a zbytek z ostatních “levnějších sladidel”, která mohou mít negativní přínos pro lidské zdraví.

Žvýkačky bez aspartamu

Kromě xylitolu je také o něčem mluveno v žvýkačkovém průmyslu. Aspartam je nekalorický sladidlo (NNS). Má sladkou, cukrovou chuť bez nechtěné kovové nebo hořké chuti. Je levnější než cukr. Aspartam se skládá z kyseliny asparagové a fenyl alaninu, a oba jsou přírodně se vyskytující aminokyseliny [6].

Proč bychom měli upřednostňovat žvýkačky bez aspartamu?

Na rozdíl od xylitolu se má za to, že aspartam je škodlivý pro lidské zdraví z následujících důvodů [7]:

  1. Aspartam byl WHO zařazen v roce 2023 mezi potenciálně karcinogenní látky pro člověka.
  2. Potenciální účinky aspartamu na mozek zahrnují oxidativní stres, neuroinflamaci a změny v částech mozku zodpovědných za paměť a rozhodování.
  3. Vyšší a bezpečnější dávky aspartamu byly spojeny s poškozením jater, kde hraje roli oxidační stres a zánět.
  4. Oxidativní stres v ledvinách může být způsoben aspartamem, což může vést k poškození ledvin a fibróze.
  5. Aspartam může ovlivnit funkci srdce, čímž zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
  6. Aspartam může narušit metabolické reakce a přispět k zánětlivým procesům spojeným s metabolickými onemocněními tím, že ovlivňuje střevní mikrobiotu.

Z toho důvodu jsou žvýkačky bez aspartamu preferovány kvůli výše uvedeným zdravotním rizikům. To je hlavním důvodem, proč jsou bezaspartamové žvýkačky obecně nazývány zdravé žvýkačky.

Takže, předtím, než koupíte žvýkačku naslepo, pečlivě si přečtěte její složení, abyste mohli vést zdravý životní styl a vyhnout se zbytečným rizikům.

Závěr žvýkačky: Běžné vs. bez cukru

Shrnuli jsme tedy podstatné rozdíly mezi běžnými žvýkačkami a žvýkačkami bez cukru. Navíc jsme zdůraznili výhody žvýkaček bez cukru obsahujících zejména xylitol, který může bojovat proti řadě zubních problémů. Na druhou stranu buďte obezřetní při nákupu žvýkaček obsahující aspartam. 

Předtím než koupíte žvýkačku naslepo, věnujte chvíli přečtení složení, abyste mohli vést zdravý životní styl a vyhnout se rizikům.

Zdroje článku

[1] Hlavní složky žvýkačky jsou „guma, sladidla, změkčovače, konzervanty, plnidla, aromatické látky“ – https://www.healthline.com/nutrition/chewing-gum-good-or-bad#TOC_TITLE_HDR_2.

[2] Bez cukru žvýkačka obsahuje různá umělá sladidla – https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-chewing-gum

[3] Bez cukru žvýkačky snižují kazivost zubů – https://www.kcl.ac.uk/news/chewing-sugar-free-gum-could-help-reduce-tooth-decay

[4] Xylitol je přírodní alkoholový cukr – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324155#_noHeaderPrefixedContent

[5] Xylitol by mohl být účinný v boji proti bakteriálním kmenům Streptococcus sanguine a Streptococcus mutants – https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-020-10708-7

[6] Aspartam je nekalorický sladidlo (NNS) – https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-011-0571-1

[7] Vedlejší účinky aspartamu na různé orgány těla – https://academic.oup.com/nutritionreviews/artic

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru